W diecie każdego ‘prawdziwego’ kulturysty najważniejszą rolę odgrywa białko(mięso/nabiał,odzywki). Aby osiągnąć pożądany przyrost masy mięśniowej, musimy uzyskać dodatni bilans azotowy. Co To znaczy? Dodatni bilans azotowy jest wtedy, kiedy spożywamy większą ilość azotu niż ilość, jaką ‘wydalamy’. Bilans azotowy= Nt-Nu-Nf-Ns Nt - całkowita ilość [...]
[...] 1xtydz pilates, 1xtydz. body ball, 1xtydz basen Odżywianie: je, co lubi. a lubi słodycze:) + białe pieczywo i takie tam.. Cel: szybka redukcja Ograniczenia żywieniowe: nadmiar białka, powoduje silne bóle migrenowe Stan zdrowia: stan zdrowia - dobry. Preferowane formy aktywności fizycznej: 2-3 - aerobik/pilates lub cos podobnego + basen. [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Witam. Mam 15 lat i jestem na masie. Waże 72 kg i mam ułożoną dietę. Z obliczeń wynikło mi, że moje zapotrzebowanie na białko to 140g. Tu rodzi się moje pytanie, ponieważ czytałem, że odżywka białkowa nie jest wskazana w moim wieku itp. lecz jeśli nie daje rady zapełnić zapotrzebowania z jedzenia to czy mogę właśnie dodać proch do mojej diety? A i [...]
Wszystko co napisałes przydało sie ;d uwielbiam biologie i czesto czytam cos o tym na necie . Ale czy nadmiar białka powoduje jego przekształcenie sie w tkankę tłuszczową ? i wtedy zostaje przechowywany .
[...] zmęczenie, osłabienie bóle głowy i brzucha nudności i wymioty, zmniejszenie odporności immunologicznej zmiany w skórze zaburzenia pigmentacji włosów Nadmiar Objawy nadmiaru witaminy b5 obserwuje się rzadko. U niektórych osób stwierdzono objawy uczulenia. Źródła Największe ilości kwasu pantotenowego zawierają: drożdże, wątroba wieprzowa, [...]
[...] produktów żywieniowych i brak ruchu. Jeżeli należysz do takich osób, staraj się ograniczyć ilość zjadanych racji pokarmowych, a przede wszystkim wyeliminuj w ciągu dnia nadmiar tłuszczów nasyconych (tłuszcze zwierzęce), węglowodanów prostych oraz tych o wysokim IG ( do takich należą: ryż biały, płatki kukurydziane, pieczywo białe, cukier [...]
[...] w tkankę, oraz odpowiada za mocne kości. Jednak pomimo szerokiego zastosowania wapnia w ludzkim organizmie nie potrzeba go wcale dużo. Bardzo łatwo jest doprowadzić do jego nadmiaru i zapadnięcia na hiperkalcemię. Ponadto naukowcy z Wydziału Medycznego Uniwersytetu w Ohio twierdzą, że nietolerancja mleka prowadzi do zaburzeń w przyswajaniu [...]
Sportowcom wyczynowym nie podaje się więcej białka , ale węglowodany, płyny, witaminy, mikro i makroelementy, bo badania wykazały, że nadmiar białka przy jego spalaniu w organiźmie wytwarza dużo zanieczyszczeń, które pożniej nerki musza filtrować. FRAGMENT artykułu mgr. Magdaleny Makarewicz-Wujec i dr. n. med. Małgorzaty [...]
[...] tego hormonu we krwi nagle wzrasta, komórki na jego obecność stają się mało wrażliwe i jakby nie dostrzegają jego obecności. Wskazuje to na fakt, że dawka preparatu podana w nadmiarze nie wywołuje oczekiwanych reakcji, a jedynie może przysparzać prolemy zdrowotne. A jest ich naprawdę wiele. Nieodpowiednio użyty hormon wzrostu powoduje potworne [...]
[...] być szkodliwe dla zdrowia. Mięso zawiera bardzo duże ilości białka, nie zawiera zaś węglowodanów ani błonnika. Jeżeli spożycie białka przewyższa zapotrzebowanie ustroju, nadmiar azotu jest wydalany z moczem. Zwiększone spożycie białka zmusza nerki do cięższej pracy. Badania w tej dziedzinie wykazują, że ograniczenie spożycia białka może [...]
[...] stóp zmęczenie, osłabienie bóle głowy i brzucha nudności i wymioty, zmniejszenie odporności immunologicznej zmiany w skórze zaburzenia pigmentacji włosów Nadmiar Objawy nadmiaru witaminy b5 obserwuje się rzadko. U niektórych osób stwierdzono objawy uczulenia. Źródła Największe ilości kwasu pantotenowego zawierają: drożdże, wątroba wieprzowa, [...]
[...] bo bialko buduje miesnie --> to mit ,bialko powoduje przyspieszenie metabolizmu i jest najmocniej termogene ze wszystkich makro skladnikow(dobrze sie na nim chudnie ) a nadmiar bialka w organizmie jest wydalany przy okazji obciaza watrobe i nerki ,co moze prowadzic do anemi ,a po zaty ilosci powyzej 2,5g na kg wagi stanowia zrodlo energi nie [...]
[...] diety wegetariańskiej, wegańskiej (roślinnej) czy innej. Wiele warzyw, np. fasola, groszek, kukurydza czy brokuły, zawiera dużo białka, poza tym pomagają w zneutralizowaniu nadmiaru kwasów, który może prowadzić do utraty składników mineralnych, takich jak wapń - stąd zwiększone ryzyko osteoporozy u osób często jedzących mięso. [...]
[...] florę bakteryjną jelita. Niedobór: Niedobory chloru powstają przeważnie w wyniku gwałtownych wymiotów, gdyż chlorki wchodzą w skład kwasu solnego. Nadmiar: Niewielki nadmiar chlorków nie jest szkodliwy dla osoby zdrowej. Dawka powyżej 15g może wywołać nieprzyjemne objawy uboczne. Źródła: Chlor występuje w bardzo dużej ilości produktów [...]
[...] Dietary Reference Intakes ustalone przez National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board, USA) Ciekawostki: • sód jest antagonistą potasu, • sód występując w nadmiarze, wiąże wodę w organizmie prowadząc do nadciśnienia, obrzęków, a nawet przewodnienia, • w soli stołowej znajduje się 39% czyli jedna łyżeczka od herbaty zawiera [...]
[...] liczbą. Okazuje się jednak, że inspektorzy Państwowej Inspekcji Handlowej po wielekroć alarmowali o niebezpiecznie wysokim stężeniu w mięsie wiążących wodę wielofosforanów (nadmiar wielofosforanów powoduje u dzieci niedorozwój kości, u starszych ludzi osteoporozę). Jeszcze bardziej niebezpieczne jest nadmierne szprycowanie wędlin związkami [...]
[...] Kobiety ciężarne - 1,5 Z białkiem to jest tak: jeśli jest go za dużo - może szkodzić, jeśli za mało - to też bardzo niedobrze. Naturalnie, odnosi sie to do dłużej trwającego nadmiaru czy niedoboru. Krótkotrwałe okresy nie robią organizmowi szkody. Daje sobie z nimi radę. Ale jeśli np. ktoś objada się przez całe lata mięsem, to niech się nie [...]
[...] chce być źle zrozumiany: Potrzebna jest nadwyżka kalorii, aby spowodować wzrost mięśni. Spożywanie zbyt mało kcal powoduje to, że po prostu nie rośniesz. Z drugiej strony,nadmiar kalorii jest przydatny tylko do pewnego stopnia, po czym nadmiar kwasów tłuszczowych, triglicerydów i glukozy stają się toksyczne. W tym momencie jesteś przeciążony [...]
[...] w tkankę, oraz odpowiada za mocne kości. Jednak pomimo szerokiego zastosowania wapnia w ludzkim organizmie nie potrzeba go wcale dużo. Bardzo łatwo jest doprowadzić do jego nadmiaru i zapadnięcia na hiperkalcemię. Ponadto naukowcy z Wydziału Medycznego Uniwersytetu w Ohio twierdzą, że nietolerancja mleka prowadzi do zakwaszenia organizmu [...]
[...] w tkankę, oraz odpowiada za mocne kości. Jednak pomimo szerokiego zastosowania wapnia w ludzkim organizmie nie potrzeba go wcale dużo. Bardzo łatwo jest doprowadzić do jego nadmiaru i zapadnięcia na hiperkalcemię. Ponadto naukowcy z Wydziału Medycznego Uniwersytetu w Ohio twierdzą, że nietolerancja mleka prowadzi do zaburzeń w przyswajaniu [...]